2019-05-15

LRTK pradėjo vykdyti teisių turėtojų priežiūrą internete

Naudojantis balandžio 1 d. įsigaliojusiomis Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo pataisomis kartu su Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) pavyko blokuoti nelegaliai veikiančią interneto svetainę, kurioje – per 90 tūkst. lietuviškų ir užsienio muzikos kūrinių.

Lietuvos gretutinių teisių asociacija „AGATA“ kreipėsi į LRTK su prašymu, kuriame buvo nurodyta, kad interneto svetainėje vartotojams yra suteikiama galimybė nemokamai perklausyti ir atsisiųsti Lietuvos atlikėjų ir fonogramų gamintojų muzikos įrašus, t. y. be teisių turėtojų sutikimo yra atgaminamos ir viešai skelbiamos atlikėjų ir muzikos leidėjų fonogramos.

Remdamasi šiuo prašymu LRTK priėmė sprendimą nurodyti interneto prieigos paslaugų teikėjams ne vėliau kaip per 5 dienas nuo sprendimo gavimo dienos panaikinti galimybę interneto domeno vardo, identifikuojančio interneto svetainę, blokavimo interneto prieigos paslaugų teikėjo srities serveryje (angl. Domain Name System, DNS) būdu pasiekti interneto svetainėje neteisėtai viešai paskelbtą autorių teisių saugomą turinį.

Šį LRTK sprendimą 2019 m. 13 d. sankcionavo Vilniaus apygardos administracinis teismas.

Daugiau informacijos Lietuvos radijo ir televizijos komisijos pranešime: https://www.rtk.lt/pranesimai-spaudai/lrtk-pradejo-vykdyti-teisiu-turetoju-prieziura-internete/