2020-03-12

AGATA lietuvių atlikėjams išdalins daugiau nei milijoną eurų: paaiškėjo, kurie iš jų buvo klausomiausi

Beveik 1 mln. 400 tūkst. Eur – tokią sumą už praėjusių metų pirmą pusmetį pasidalins atlikėjai ir fonogramų  gamintojai, pasirašę sutartis su Lietuvos gretutinių teisių asociacija „AGATA“. Asociacijos teigimu, atlikėjams ir fonogramų gamintojams paskirstoma suma auga, o labiausiai prie to prisideda besikeičiantys muzikos vartojimo įpročiai.

„AGATA“ savo nariams atlygį išmoka du kartus per metus. Atlikėjus ir kitus gretutinių teisių turėtojus šiemet jau pasiekė 600 000 Eur suma.  Pavedimai bus vykdomi visą kovo mėnesį.

Atitinkamai, per praėjusius metus „AGATA“ išmokėjo 2 mln. 588 tūkst. Eur sumą už giminingų užsienio asociacijų bei agentūrų atstovaujamų atlikėjų ir fonogramų gamintojų įrašų panaudojimus Lietuvoje. Išmokas gavo ir tokie muzikos verslo grandai, kaip „SONY“, „Warner“, „Universal“ ir kitos Europoje bei už Atlanto įsikūrusios asociacijos.

„AGATA“ atstovai pabrėžia, kaip svarbu paskatinti asociacijų aktyvumą ir bendradarbiauti tarpusavyje siekiant geriausių rezultatų.

Šiemet Lietuvos atlikėjai ir kiti, sudarę sutartis su „AGATA“, galės džiaugtis didesne paskirstyta suma nei pernai. Lyginant su 2018 metų I pusmečiu, paskirstoma suma išaugo 8 proc. Prie to prisidėjo net ketvirtadaliu išaugusios pajamos už muzikos klausymą per tarptautines internetines muzikos ir tinklalaidžių klausymo platformas, tokias kaip „Spotify“, „Deezer“, „iTunes“ bei kitos.

Išaugusį šių platformų populiarumą „AGATA“ sieja su didesniais apribojimais piratinio turinio Lietuvoje skleidėjams. Praeitų metų balandžio mėnesį atlikėjų teises ginanti asociacija žengė ryžtingą žingsnį ir pradėjo įgyvendinti piratinių, nelegalių svetainių blokavimą.

Populiariausios muzikos pasiklausymo platformos vaidina svarbų vaidmenį ne tik kovoje su piratavimu, jose renkami duomenys parodo, kurie Lietuvos atlikėjai tais metais internete sulaukė daugiausiai dėmesio. Praeitais metais šlovės spinduliuose tiek internete, tiek radijo eteryje maudėsi atlikėja Jazzu. Jos kūriniai pateko į labiausiai internete klausytų albumų ir dažniausiai radijo eteryje grotų dainų trejetukus. 2019 metais į dažniausiai perklausytų lietuviškų TOP 3 pateko grupė Lilas ir Innomine su albumu „Leisk Man Šlykštėtis“, Jazzu su atlikėjos pseudonimu pavadintu albumu ir ba. bei jo „H8“.

Tuo tarpu lietuviškose radijo stotyse dažniausiai sukosi Dynoro x Ina Wroldsen kūrinys „Obsessed“, Sel – „Mano kelias“ bei Vaido Baumilos ir Justės Starinskaitės dueto atliekamas kūrinys „Milijonai“.

Daugiausia klausytojų simpatijų pelnę Dynoro ir Jazzu buvo apdovanoti didelio dėmesio sulaukusiame renginyje „Muzikos salė“. Šiemet per asociacijos „AGATA“ surengtą keturių dienų muzikos ir pokalbių fiestą žiūrovai išgirdo daugiau nei 25 koncertus ir per 20 pokalbių su muzikos verslo profesionalais ir atlikėjais.