2021-01-06

Informacija apie mokesčius ir „Sodra” išmokas

Svarbi informacija dėl PSD įmokų 2021 metais

Skubame atkreipti Jūsų dėmesį, kad nuo 2021 metų sausio 1 d. minimaliai mėnesinei algai (MMA) augant iki  642 Eur, atitinkamai didės ir privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokos.

Fiksuotas PSD įmokas mokantys gyventojai nuo sausio 1 d. už einamąjį mėnesį turės mokėti 44,81 Eur (642 x 6,98 proc.) – 2,44 Eur daugiau nei pernai.

„Sodra“ primena, kad karantino metu savarankiškai dirbantys asmenys yra laikinai atleisti nuo PSD mokėjimo. Taip siekiama sumažinti Jūsų išlaidas ir palengvinti mokestinę naštą. Net ir nemokėdami PSD, galite gauti sveikatos paslaugas. PSD įmokas už karantino laikotarpį savarankiškai dirbantys gyventojai galės sumokėti per dvejus metus. Karantinui pasibaigus, PSD įmokos mokamos kaip įprasta. Su prašymais atidėti PSD įmokas kreipkitės į „Sodrą“. Meninė kūryba, scenos pastatymų veikla ir kitos kūrybinės veiklos yra įtrauktos į nuo Covid-19 nukentėjusių veiklų sąrašą, todėl šias veiklas registravę kūrėjai gali naudotis šia ir kitomis valstybės pagalbos priemonėmis.

Plačiau apie pasikeitusias PSD įmokas ir įmokų atidėjimą:

https://www.sodra.lt/lt/naujienos/nuo-sausio-dideja-privalomojo-sveikatos-draudimo-imokos

https://www.sodra.lt/lt/pagalba_draudejams

 

„Sodra“ ligos ir nedarbingumo išmokos savarankiškai dirbantiems

Primename, kad savarankiškai dirbantys ir mokantys VSD įmokas turi teisę gauti ligos/nedarbingumo, vaiko priežiūros ir kt. Sodra išmokas, jeigu:

  • turi bent 3 mėn. socialinio draudimo (VSD) stažą per paskutinius 12 mėn.
  • turi bent 6 mėn. socialinio draudimo (VSD) stažą per paskutinius 24 mėn.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad išmokas galite gauti tuomet, jei esate sumokėję VSD įmokas (pvz. mokate kas mėnesį ir kas mėnesį pildote SAV deklaracijas arba darėte tai bent 3 mėn. per paskutinius 12 mėn., ar bent 6 mėn. per paskutinius 24 mėn.). Visgi dažniausia savarankiškai dirbantys menininkai VSD moka kartą per metus, ir kas mėnesį SAV pranešimų nepildo. Tokiu atveju „Sodra“ išmokas galite gauti deklaravę ir sumokėję VSD įmokas.

Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad išmokos priklauso nuo jūsų VSD įmokų dydžio. Kadangi savarankiškai dirbantys moka mažesnes VSD įmokas nei pvz. dirbantieji pagal darbo sutartis,  savarankiškai dirbančiųjų išmokos atitinkamai mažesnės.

Plačiau apie ligos išmokas: https://www.sodra.lt/lt/situacijos/svarbi-informacija-gyventojams-covid-19/bendra-informacija

 

Nedarbingumo išmokos vaikų priežiūrai karantino metu

Nuo 2021 sausio „Sodra“ vėl moka nedarbingumo išmokas už nesergančių vaikų priežiūrą. Galite vaiką iki aštuonerių metų prižiūrėti namuose ir gauti ligos išmoką.

Pradinukams tęsiant mokymą nuotoliniu būdu, tėvai gali derinti darbą iš namų ir vaiko priežiūrą arba kreiptis dėl nedarbingumo pažymėjimo išdavimo, gauti ligos išmoką ir padėti atžaloms mokytis. 

Šiomis galimybėmis gal pasinaudoti ir savarankiškai dirbantys, mokantys VSD įmokas.

Plačiau apie nedarbingumo sąlygas ir išmokas:

https://socmin.lrv.lt/lt/naujienos/nedarbingumas-ir-ligos-ismokos-tesiantis-pandemijai-ka-svarbu-zinoti-2021-metais