2021-02-19

AGATA antrojo 2020 m. pusmečio apžvalga

PASKIRSTYMAS

2020 m. gruodžio mėn. AGATA paskirstė 1 361 542 EUR nariams – atlikėjams ir fonogramų gamintojams – už įrašų transliavimą, retransliavimą, viešą paskelbimą ir kitas administruojamas sritis 2020 m. I pusmetį. Didžioji dalis paskirstytos sumos jau pasiekė AGATA narius.

Toliau sėkmingai bendradarbiaujame su giminingomis užsienio asociacijomis ir agentais. Didžiausias atlyginimas AGATA nariams 2020 metais buvo gautas iš Latvijos atlikėjų ir fonogramų gamintojų asociacijos LAIPA. Svarbu tai, kad kiekviena užsienio šalies asociacija turi savo unikalias surinkimo ir paskirstymo taisykles, dėl to ne visas lietuviškas turinys, skambantis užsienyje, gali būti įtraukiamas į konkrečios užsienio asociacijos paskirstymą.

Per 2020 metus AGATA paskirstė ir išmokėjo atlygį net 47 giminingoms užsienio asociacijoms ir agentams už jų atstovaujamų atlikėjų įrašų naudojimą Lietuvos teritorijoje. Didžiausia suma iškeliavo į Didžiąją Britaniją.

NARYSTĖ IR ĮRAŠŲ REGISTRAVIMAS

Per 2020 metus AGATA kūrybos bendruomenę papildė net 764 muzikantai. Bendras AGATA narių (atlikėjų, kolektyvų, fonogramų gamintojų, aktorių) skaičius artėja prie 10 000. Įrašų leidyba nesustojo ir per karantiną – naujų įrašų skaičiai augo.

MANO AGATA

Šiuo metu Mano AGATA vartotojai savitarna gali naudotis daug paprasčiau ir patogiau. Džiaugiamės, kad sutarčių pasirašymas tapo paprastesnis bei modernesnis. Šiuo laikotarpiu, kai negalime gyvai susitikti AGATA ofise – atsirado galimybė narystės sutartis pasirašyti elektroniniu parašu.

PAKARTOT.LT

Per 2020 metus PAKARTOT.LT atsinaujino. Pakeitė funkcionalumą ir pristatė savaitės Topų ir Savaitės naujienų (singlų ir albumų) atvaizdavimo pozicijas.

2020 metų pabaigoje PAKARTOT.LT prenumeravo apie 5,5 tūkst. klausytojų. Praėjusiais metais PAKARTOT.LT atlikėjų bei grupių rėmimo funkcija pasinaudojo 134 klausytojai. Įdomu tai, kad vienas klausytojas savo mylimus atlikėjus parėmė net 1525 EUR suma. Dėkojame visiems, šiuo sunkiu laikotarpiu palaikantiems Lietuvos muzikantus.

PAGALBOS PRIEMONĖS

Suprasdami, kad muzikos industrijos atstovų uždarbį sudaro ne tik pajamos iš koncertinės veiklos, bet ir pajamos iš įrašų pardavimo, radome būdą sumažinti muzikantus ištikusius finansinius sunkumus. Padėjome „Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijai“ ir „Apskričių viešųjų bibliotekų asociacijai“ iš AGATA narių centralizuotai nusipirkti 2018, 2019 ir 2020 metais išleistus albumus bei vinilines plokšteles.

Prieš Kalėdas, AGATA paskelbė akciją „Dovanok muziką“. Kvietėme solidarizuotis ir palaikyti muzikantus perkant jų išleistus įrašus ar atributiką. AGATA internetiniame puslapyje buvo paskelbtos nuorodos, kuriose galima įsigyti lietuviškos muzikinės produkcijos. 

Aktyviai informuojame ir konsultuojame narius apie valstybės finansines pagalbos priemones. Kartu su Kultūros ministerija ir Kultūros taryba ruošiame papildomus pagalbos sprendimus AGATA, LATGA bei AVAKA asociacijų nariams.

ĮRAŠAI TARPTAUTINĖSE PLATFORMOSE

Ypatinga naujiena, kad atlygis iš interneto, įskaitant atlygį teisių turėtojams gaunamą iš „Spotify“ ir kt. muzikos platformų, į kurias įrašai buvo patalpinti su AGATA-os pagalba, pasiekė 60% augimą.

SEMINARAI

Praėjusių metų antrąjį pusmetį AGATA savo nariams surengė naudingų ir įdomių seminarų:

  • WEB seminarą apie muzikos teises;
  • WEB seminarą apie muzikantų teises ir autorines sutartis;
  • WEB seminarą „Įdarbink muziką“ – apie AGATA, LATGA ir socialines medijas.

Tikimės, kad seminarai dalyviams buvo naudingi bei suteikė daugiau žinių apie AGATA veiklą, muzikantų teises, socialinės medijos naudą ir atsakė į rūpimus klausimus. Internetinių seminarų organizuosime ir ateinančiais metais.

VISUOTINIS NARIŲ SUSIRINKIMAS

2020 m. rugsėjo 8 d. įvyko AGATA visuotinis narių susirinkimas.

Susirinkimo metu buvo patvirtinta 2019 m. AGATA skaidrumo ataskaita, paskirstymo taisyklių pakeitimai, nustatyti AGATA administraciniai atskaitymai 2021 metams ir pristatyta Stebėtojų komisijos ataskaita. Dalyviams buvo pateikta informacija apie AGATA veiklą ir priemones nariams COVID-19 kontekste.

Susirinkime nuspręsta tęsti Ekspertų komisijos veiklą. Vienerių metų laikotarpiui išrinkta naujos sudėties Ekspertų komisija.

Trumpas VNS vaizdo įrašas

MUZIKOS SALĖ

Kasmet AGATA organizuojamas renginys „Muzikos salė“ iš vasario mėnesio perkeltas į gegužės 6-9 d. 

2020 m. II pusmetį ir toliau sėkmingai vyko AGATA muzikinių pokalbių laidos „Muzikos salė | ekrane“ transliacijos portale „15min.lt“. Buvo nufilmuota ir parodyta 31 „Muzikos salė | ekrane“ laida. Laidos vedėjas Loranas Vaitkus kalbino grupes „Solo Ansamblis“, „Sisters On Wire“, „Flying Saucer Gang“, „Jautì“, „Kabloonak“, kompozitorių ir muzikos prodiuserį Vytautą Bikų, atlikėją Giedrę Kilčiauskienę ir daug kitų.

AKTORIAI

2020 m. Lietuvos aktorių profesinė sąjunga „Lietuvos aktorių gildija” bendradarbiaujant su AGATA, aktyviai bendravo su teisininkais dėl aktorių standartinių sutarčių rengimo. Planuojama baigti rengti kino, teatro, serialų ir įgarsinimo sutartis per 2021 m. Kartu nuolat konsultavome aktorius dėl teisinių, darbo sąlygų, mokesčių klausimų, teikėme informaciją dėl finansinių galimybių pandemijos metu. Periodiškai buvo rengiami seminarai ar dirbtuvės įvairiomis aktoriams aktualiomis temomis: apie aktoriaus kastingo nuotraukas, „self-tape“, aktoriaus CV, kino scenarijaus skaitymą.

MUZIKOS MOKYTOJŲ MENTORYSTĖS PROGRAMA

AGATA jau kelis metus aktyviai bendradarbiauja su muzikos mokytojais. Sukūrėme ir įgyvendiname Muzikos mokytojų mentorystės programą. Jos metu siekiama padėti mokytojams sukurti aktualias, patrauklias, įdomias muzikos pamokas. Viena iš 2020 m. parengtų priemonių yra AGATA įdomiųjų muzikos pamokų kalendorius. Kalendoriaus tikslas sukurti duombazę su muzikos industrijos žmonėmis, galinčiais pravesti pamokas temomis, susijusiomis su muzika. 2020 m. prasidėjo II programos etapas, kurio metu vyksta naujų mokytojų prijungimas prie mentorystės programos ir rengiami seminarai mokytojams aktualiomis temomis.