2019-05-23

Kova su piratais ir piratavimu intensyvėja

Internetinėje erdvėje atsiranda vis daugiau legalaus turinio – specialiai tam adaptuotos svetainės ar platformos, nesudėtingi prisijungimai, dalis jo pasiekiama ir nemokamai. Tačiau kova su piratavimu ir nelegaliu turinio viešu skelbimu vis dar išlieka labai aktuali.

Į nemalonią situaciją su sukčiais neseniai pateko ir viena žymiausiu Lietuvos roko grupių „Hiperbolė“. Lietuvos gretutinių teisių asociacijos „AGATA“ darbuotojas pastebėjo, kad vienoje populiariausių muzikos platformų patalpintas grupės albumas „Visų Laikų Topai 1“, tačiau įtarimą sukėlė pats grupės profilis ir pateikta informacija.

„Žinant „Hiperbolės“ populiarumą, nesunku nuspėti, kad jos dainos yra mėgstamos ir klausomos. Šį albumą per mėnesį klauso apie 15 tūkst. žmonių. Netrukome išsiaiškinti, kad albumas sukeltas nelegaliai ir grupės nariai apie tai nieko nežinojo, o dėl neteisėtų veiksmų patyrė ir finansinį nuostolį. Kadangi muzikos pasiklausymo platforma yra legali, situacija buvo greitai išspręsta ir dabar visi keturi grupės populiariausių dainų albumai teisėtai sukelti į šią muzikos platformą“, – kalbėjo asociacijos „AGATA“ atstovas teisininkas Linas Ežerinis.

Asociacija patikino, kad tokie sukčiavimo atvejai legaliose platformose ypatingai reti. Nes čia veikia daug apsaugos priemonių. Daug daugiau problemų kelia specialiai kuriamos internetinės svetainės, kuriose be kūrėjo žinios talpinami jų muzikos įrašai. Naudojantis balandžio 1 d. įsigaliojusiomis Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo pataisomis su tokiais atvejais nuo šiol bus lengviau kovoti. Teismas gegužės viduryje jau sankcionavo Lietuvos radijo ir televizijos komisijos sprendimą blokuoti svetainę, kuri vartotojams suteikė galimybę nemokamai perklausyti ir atsisiųsti per 90 tūkst. lietuviškų ir užsienio muzikos kūrinių. Toks sprendimas priimtas po „AGATA“ kreipimosi į komisiją, nes interneto svetainės savininkai ignoravo „AGATA“ prašymus geranoriškai pašalinti neteisėtą turinį.

„Kalbant apie muziką, jau nebelieka argumentų, kodėl būtų geriau naudotis nelegaliomis muzikos interneto svetainėmis, nes visas muzikinis repertuaras yra prieinamas ir legaliose platformose. Puikus pavyzdys nemokama lietuviškos muzikos platforma „PAKARTOT.LT“. Joje galima rasti virš 102 tūkst. muzikos įrašų ir virš 10 tūkst. muzikos albumų. Patogią prieigą prie muzikos siūlo ir dauguma didžiųjų tarptautinių muzikos pasiklausymo platformų, kurių muzikos repertuaras siekia 50 milijonų dainų. Naudojant legalias platformas vartotojai ne tik gaus patogią ir kokybišką paslaugą, bet ir atsilygins muzikos kūrėjams“, – pasakojo teisininkas Linas Ežerinis.

Kasmet asociacijos „AGATA“ užsakymu atliekami sociologiniai šalies gyventojų nuomonės tyrimai rodo, kad pastaruosius tris metus piratavimas stabiliai mažėja, tačiau vis dar ne taip, kad atlikėjai ir kūrėjai nepatirtų finansinės žalos. 2019 m. tik 7 proc. respondentų atsakė, jog visada rinktųsi nelegalią svetainę, jei egzistuotų dvi identiškos muzikos ir filmų peržiūrų platformos, tačiau viena būtų legali, o kita – ne. Tai parodo, jog dauguma gyventojų supranta intelektinės nuosavybės svarbą, todėl itin svarbu skatinti vartotojus nesinaudoti nelegaliomis svetainėmis, nes tai yra tik dar vienas žalingas įprotis.

Jau 20 metų Lietuvos atlikėjus atstovaujanti ir vienijanti Lietuvos gretutinių teisių asociacija „AGATA“ rūpinasi atlikėjų teisių įgyvendinimu ir vykdo visuomenės švietimo veiklą intelektinės nuosavybės teisės srityje.