2020-08-14

AGATA pirmojo pusmečio apžvalga

Nors šie metai visiems pateikė didelį netikėtumą – pasaulinę pandemiją bei karantiną, AGATA veikla nesustojo, priešingai – į darbus kibome dar stipriau. Norime pasidžiaugti praėjusio pusmečio pasiekimais ir darbais:

PASKIRSTYMAS. Šiemet AGATA paskirstytas atlyginimas siekė beveik 4,9 mln. EUR. Tai yra net 10% daugiau nei pernai. Siekdami sušvelninti pandemijos sukeltus padarinius muzikantų ir aktorių bendruomenėms, padarėme tarpinį paskirstymą. Jau gegužės mėnesį AGATA narių banko sąskaitas pasiekė kompensacinis atlyginimas ir atlyginimas iš tarptautinių muzikos platformų už 2019 metus. Taip pat daug anksčiau – birželio mėnesį – įvyko ir didysis vasaros paskirstymas. AGATA nariams išmokėjome likusią 2019 m. II pusmečio atlyginimo dalį už įrašų transliavimą, retransliavimą, viešą paskelbimą ir kitas administruojamas sritis. Šiuo metu savo nariams esame išmokėję daugiau nei 1,5 mln. EUR. Taip pat, AGATA ir AVAKA bendradarbiavimo sutarties pagrindu, papildomai išmokėjome 26 804 EUR sumą muzikinių vaizdo klipų gamintojams – AGATA nariams.

MANO AGATA. Šiuo metu vyksta Mano AGATA vartotojo prieigos atnaujinimo darbai. Greitu metu vartotojai galės prisijungti daug paprasčiau, t.y. per Facebook ir Google paskyras bei patogiau administruoti savo duomenis. Taip pat kuriame galimybę narystės sutartis pasirašyti elektroniniu parašu. Atsižvelgdami į AGATA narių atsiliepimus bei pastabas, ir toliau tobulinsime tiek atlygio atvaizdavimo, tiek įrašų registracijos funkcijas.

– TARPTAUTINIS BENDRADARBIAVIMAS. Šiais metais sėkmingai užbaigėme parengiamuosius darbus ir pradedame naudotis tarptautine duomenų apsikeitimo sistema VRDB2. Tikimasi, kad sistema palengvins duomenų apsikeitimą su kitomis SCAPR asociacijai priklausančiomis, atlikėjų teises atstovaujančiomis asociacijomis ir šios sistemos pagalba, atlygis už užsienyje naudojamus AGATA narių įrašus atlikėjus pasieks greičiau. Džiaugiamės ir toliau sėkmingai vystomu bendradarbiavimu su užsienio šalių atlikėjų agentais ir fonogramų gamintojais. Per pirmąjį šių metų pusmetį pasirašėme net 5 sutartis su agentais ir fonogramų gamintojais iš Didžiosios Britanijos, Italijos, Liuksemburgo ir Vokietijos.

PLATFORMOS. AGATA šiuo metu į muzikos platformas jau yra įkėlusi 1500 lietuviškos muzikos leidinių, kuriuos sudaro per 10 000 lietuviškų įrašų. Visi jie yra pasiekiami legaliai „Spotify“, „Pakartot“ ir kt. platformose. Nors COVID-19 ženkliai paveikė muzikos industriją, tačiau legalių muzikos platformų naudojimui tai didesnės įtakos neturėjo. Todėl prognozuojame, jog AGATA-os patalpinti įrašai per 2020 metus Lietuvos atlikėjams sugeneruos apie 100 000 EUR. Be to, AGATA nuolat plečia savo bendradarbiavimą su muzikos platformomis. Naujausia jų yra „TikTok“, į kurią AGATA nuo šiol talpins Lietuvos atlikėjų įrašus.

PAKARTOT.LT. Siekdami sušvelninti pandemijos padarinius muzikos bendruomenei Pakartot.lt klausytojams įvedėme metinį 2,99 eurų mokestį. Šią vasarą pristatėme naujieną – nuo šiol platformos prenumeratoriai galės klausyti savo mylimiausių atlikėjų sudarytų grojaraščių. Juos galima rasti pagrindiniame platformos arba paieškos puslapiuose. Savo grojaraščius jau sukūrė Kabloonak, Ingaja, Faksimilis ir kt. atlikėjai. Be atlikėjų grojaraščių, Pakartot.lt pasirodo ir muzikos ekspertų sudaryti grojaraščiai. Dėkojame Emilijai Visockaitei – pirmąjai pradėjusiai „Muzikos ekspertų“ grojaraščių projektą.

MUZIKOS SALĖ | EKRANE. AGATA inicijuota muzikinė vaizdo tinklalaidė „Muzikos salė | ekrane“ pavasarį startavo portale „15min.lt“. Kiekvieną ketvirtadienį muzikos žinovas Loranas Vaitkus kalbina Lietuvos atlikėjus.  Projektas suteikia galimybę Lietuvos muzikos atlikėjams pristatyti savo naujausius leidinius, ateities planus bei supažindinti žiūrovus su savo mėgstama lietuviška muzika. „Muzikos salė | ekrane“ jau apsilankė tokie atlikėjai kaip Andrius Mamontovas, Monika Liu, Vidas Bareikis, Donatas Montvydas ir kt.

MUZIKOS LEIDYBOS FINANSAVIMO FONDAS. Finansavimo konkursui šiemet sulaukėme rekordinio skaičiaus paraiškų – 378 albumai. Reaguojant į itin sudėtingą muzikantų situaciją dėl karantino ir muzikinių renginių draudimų, šių metų Muzikos leidybos finansavimo fondo biudžetas buvo beveik triskart didesnis nei įprastai – jame 150 tūkst. eurų. Pagal naująją konkurso tvarką pateiktas paraiškas vertino nebe AGATA taryba, o 10 nepriklausomų muzikos ekspertų. Apibendrinus ekspertų vertinimus, AGATA Taryba patvirtino finansavimą 81 vertinimo komisijos geriausiai įvertintam projektui.

SEMINARAI. AGATA organizavo 14 seminarų. Startavome su seminarų ciklu „Backstage“. Pirmajame seminare AGATA nariai sužinojo platformos subtilybes iš „Spotify“ nepriklausomų muzikos kompanijų konsultavimo vadovės Jennifer Masset. Pandemijai sujaukus planus toliau seminarus perkėlėm į virtualią erdvę. Kartu su „Aktorių gildija“ įgyvendinome 5 seminarų ciklo aktoriams internetinius mokymus. Tęsėm su internetiniais seminarais apie muzikos teises, apie aktorių, atlikėjų ir įrašų gamintojų teises, apie finansinę valstybės ir AGATA pagalbą dėl Covid-19, muzikos leidybos finansavimo fondą ir pajamų deklaravimą. Šią savaitę kalbėjome apie „TikTok“, „Spotify“ ir kaip ten atsidurti. Tokių seminarų AGATA planuoja organizuoti daugiau.